Ålandshav

Röd granit

Strandstenar

Lilla Tistronskär
Pommern

Kastelholms slott
Åland

Åland är ett svenskspråkigt självstyrt område i Finland. Det finns omkring 6 500 öar i den åländska arkipelagen. Åland är ett demilitariserat område och har kallats FREDENS ÖAR. År 1954 godkändes vår egen blå gul röda flagga.

Mina ”smultronställen:
Sommarhuset beläget vid havet men med insyn över inloppet till Mariehamn där jag har koll på färjetrafiken och på alla småbåtar som seglar in i hamnen.
På den västra sidan är utsikten en annan, med fri horisont mot Ålands hav.
Där hämtar jag inspiration från havets växlingar året om. Våldsamma vilda höststormar, stilla sommarkvällar i solnedgången och vårarnas islossningar.

Stränderna med den röda graniten, urberget 2 miljarder år gammal fascinerar, den lena ytan, den röda färgen, det stabila, inbjuder till nya bilder.

Öarna den orörda skärgården inger lugn och harmoni för själen.

Lilla Tistronskär är min alldeles egen holme och min stolthet bland dem alla.
Helt obebodd och mitt i skärgårdshavet där vikingarna byggde en forntida ”jungfrudans ” för väldigt länge sedan. Ett minnesmärke över flydda tider.

Mariehamn småstadsidyllen med sin Esplanad tvärs över staden overklig och verklig som utklippt från Paris gatunät. Där finns min ateljé och grafikverkstad.

Pommern den 4-mastade barken, byggd 1903 finns bevarad i ursprungligt skick som det sista segelfartyget i världen som fraktade vete mellan Australien och England, ligger som ett smycke i den västra sidan av Mariehamn.

Kastelholms slott ligger i ett naturskönt område och minner om tiden då Åland var en del av Sverige. Där satt Erik XIV fängslad 1571. Slottet är nu restaurerat och en glädje att vandra omkring i sommartid.

Närheten till öst och väst är värdefullt och bidrar till att ålänningarna är ett berest folk.

HAVET FÖRENAR

Hem